Burger z seitanem
Burger z seitanem (dla 2 os.)
Burger to słynne danie, które łatwo można dostosować do różnych gustów, dodając ulubione składniki. Coraz więcej popularności zdobywają burgery bez mięsa, czyli wegetariańskie, które stanowią zdrowszą i bardziej zrównoważoną alternatywę dla tradycyjnych burgerów.
Jeśli jesteś fanem wegańskich smaków i chcesz spróbować czegoś nowego, to mamy dla Ciebie przepis na azjatycki burger z seitanem. W tym daniu połączysz seitan z wyrazistymi smakami sosu sojowego i czosnku, świeżymi warzywami i pysznym, pikantnym sosem. W rezultacie otrzymasz burger pełen smaku, który jest jednocześnie zdrowy i sycący. Do przygotowania burgera zalecamy wykorzystać bułeczki bao bao. Bułeczki są w dwóch wersjach: tradycyjne - w kolorze białym i bułeczki w wersji czarnej, które stworzą oryginalny design Twojej potrawie.
Seitan, zwany również glutenem pszennym lub mięsem roślinnym jest idealnym składnikiem do burgerów dzięki swojej mięsistej strukturze i zdolności do wchłaniania intensywnych smaków. Seitan jest bogaty w białko roślinne, jest niskokaloryczny i nie zawiera dużej ilości tłuszczu. Doskonale komponuje się z bogatymi, azjatyckimi smakami.
Przygotowanie burgera z seitanem jest proste i szybkie, a jego smak na pewno zrobi na Ciebie wrażenie. Spróbuj tej wyjątkowej kombinacji chrupiącego seitanu, świeżych warzyw i pikantnego sosu i ciesz się niezapomnianym smakiem azjatyckiego burgera!
Lista zakupów:
Składniki:
- 200 g ugotowanego seitana
- 2 bułeczki bao
- 1 puszka ciecierzycy
- ½ łyżeczka pieprzu
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka siekanego czosnku
- 1 pęczek kolendry
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki oleju
- 1 pomidor
- 4 łyżki sosu sriracha chili-majo
- garść młodych listków
Sposób przygotowania:
Przygotuj seitan zgodnie z przepisem: Seitan z gotowego glutenu.
Przekrój bułeczki bao na pół i podpiecz w piekarniku lub na patelni do lekko złocistego koloru.
Dokładnie zmiksuj w blenderze seitan, ciecierzyca, pieprz, drobno posiekaną cebulę, posiekany czosnek, pęczek kolendry, sos sojowy i dwie łyżki oleju. Miksuj całość do uzyskania gładkiej masy.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Z miksowanej masy sformuj kotlety na burger i smaż po 5-7 minut z każdej strony. W tym czasie pokrój pomidory na plastry.
Posmaruj zarumienione bułki sosem sriracha chili-majo. Na dolną część bułki dodaj mięso, pomidor, młode listki i przykryj drugą częścią bułki.
Propozycja podania: podawaj burger z frytkami z batatu i sosem sriracha chili-majo w postaci dipu.
Smacznego!