Czym się różnią sajgonki od spring rollsów?
Spring rollsy i sajgonki to dwie różnej odmiany potrawy azjatyckiej, choć czasem terminy te są używane zamiennie. To co niewątpliwie je łączy, to fakt, że można zawijać w nie niemal dowolne składniki! Na pewno sprawdzą się wszystkie dary lata, takie jak marchewki, ogórki, kapusta, szczypiorek, kukurydza, awokado i wiele innych.
Spring rolls są zazwyczaj wypełniane surowymi lub lekko gotowanymi składnikami, takimi jak krewetki, mięso (najczęściej wieprzowe), makaron ryżowy, świeże warzywa (np. sałata, mięta, kolendra). Czasem dodaje się ryżowe ciasteczko. Sajgonki są zwykle skręcane lub zwijane w cienki, przezroczysty arkusz ryżowego papieru i nie są gotowane! Do nadzienia do sajgonek także można użyć wiele składników, w tym mięso, warzywa, grzyby, a także często sos sojowy i przyprawy. Te z kolei są jednak smażone lub pieczone, co nadaje im chrupiącej konsystencji i złocistego koloru. Często są przygotowywane z ciasta filo, pszennego lub ryżowego, które jest smażone lub pieczone, aby stanowić chrupiącą skórkę. Zamów bazowy składnik jakim jest papier ryżowy czy ciasto do sajgonek i ciesz się swoimi kompozycjami!
Czytaj więcej we wpisach na blogu:
Spring rolls i sajgonki. Przygotuj najsłynniejsze azjatyckie smakołyki!
Papier ryżowy – wszystko, co musisz o nim wiedzieć!