Kurczak po koreańsku w karmelu
Kurczak po koreańsku w karmelu (dla 2 os.)
Kuchnia koreańska to Twoje smaki? Doskonale trafiłeś. Przedstawiamy Ci znakomity przepis na prawdziwie koreańską potrawę, jaką jest kurczak w karmelu. Zapewniamy, że to oryginalne połączenie przypadnie Twoim kubkom smakowym do gustu. Przekonaj się sam i przygotuj autentyczną, koreańską ucztę na talerzu!
Dania wywodzące się z kuchni koreańskiej stają się coraz popularniejsze. Potrawy tego regionu bazują w szczególności na ryżu, którego nie zabrakło także w naszym przepisie. Charakterystycznym składnikiem kuchni koreańskiej jest również słynna pasta gochujang – ją również odnajdziesz na liście składników do naszego kurczaka w karmelu. Nieodłącznym elementem dań z Korei, a co za tym idzie przygotowanej przez nas receptury, jest sos sojowy, sos rybny, sezam i szczypiorek.
Bez wątpienia najoryginalniejszym składnikiem przepisu jest karmel sporządzony z cukru palmowego. Cukier ten ma doskonały posmak i aromat. Co ciekawe, jest znacznie zdrowszym wyborem niż tradycyjny - biały. Karmel, jaki otrzymasz z cukru palmowego, będzie charakteryzował się bardzo intensywnym, znakomitym smakiem.
Przepis na kurczaka po koreańsku w karmelu z pewnością podbije kubki smakowe każdemu, kto go spróbuje. To świetna propozycja na popisową kolację z przyjaciółmi, oryginalny obiad czy sycący lunch do pracy.
Nie zwlekaj – zamów wszystkie potrzebne Ci składniki i przenieś się w kulinarną podróż do Korei, dzięki przygotowanej potrawie z naszego przepisu!
Lista zakupów:
Składniki:
Składniki na karmel:
- 3 łyżki cukru palmowego (ok. połowa jednej bryłki cukru)
- 1/3 szklanki wody
Składniki potrawy:
- 100 g ryżu
- 200 g piersi z kurczaka
- 1 cebula dymka
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka pasty gochujang
- 250 ml wody
- 5 łyżek mleczka kokosowego
- 1 garść białego sezamu
- 1 garść szczypiorku
Sposób przygotowania:
Rozpocznij od przygotowania karmelu. Do niewielkiego garnka dodaj cukier oraz wodę, a następnie podgrzewaj całość do otrzymania gęstej konsystencji. W osobnym naczyniu ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurczaka pokrój w średniej wielkości kostkę, a dymkę i czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj kurczaka i podsmażaj 3-4 minuty. Dodaj pozostałe składniki – karmel, sos sojowy, sos rybny, ocet ryżowy i pastę gochujang. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj wodę oraz mleczko kokosowe i smaż przez kolejne 5 minut. Do misek przełóż gotowy ryż, a na niego zawartość patelni. Danie posyp obficie sezamem i drobno posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!