Miso na bazie dashi z tofu

Miso na bazie dashi z tofu (dla 2 os.)

Zupa miso na bazie dashi jest tradycyjnym daniem wywodzącym się z Japonii. To bardzo popularna potrawa, uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie. Japończycy nie wyobrażają sobie bez niej codzienności – spożywają ją nie tylko na obiad czy kolację, ale często i na śniadanie. Stanowi nieodłączny element dań głównych.
Historia zupy miso sięga aż 500 roku przed naszą erą. Co ciekawe, najprawdopodobniej wywodzi się ona z Chin, a do Japonii przywędrowała wraz z buddyzmem. Japońska zupa znacznie różni się smakiem od pierwotnej, chińskiej wersji. Według przekazywanych receptur chińska miso składała się z soi, wody, zboża, ale i alkoholu, którego nie znajdziesz w tradycyjnym, japońskim przepisie.
Japońska zupa miso jest niezwykle lekkim, pysznym posiłkiem. Składa się przede wszystkim z aromatycznego bulionu dashi oraz intensywnej pasty sojowej miso. To właśnie te składniki sprawiają, że danie jest prawdziwym bogactwem piątego smaku – umami. Pozostałe składniki mogą stanowić Twoje ulubione warzywa, grzyby, algi, tofu, mięso czy inne orientalne dodatki. Masz możliwość przygotowania dania wedle własnych upodobań. My proponujemy tradycyjną zupę miso na bazie dashi z dodatkiem tofu, grzybów mun oraz shitake, kapusty pak choi, szczypiorku, marchewki.
Zupa miso bazuje na bulionie dashi. To wywar składający się z wodorostów kombu, płatków katsuobushi oraz wody (przepis znajdziesz tutaj). Z powodzeniem możesz skorzystać z gotowego bulionu w proszku, jednak smak przygotowanego samodzielnie dashi z pewnością będzie o niebo lepszy!
Niezbędnym składnikiem zupy jest również pasta miso. To produkt sporządzony na bazie sfermentowanej soi, ryżu, drożdży czy soli. To właśnie dzięki temu produktowi zupa staje się aromatyczna.
Oprócz bulionu dashi oraz pasty miso w zupie nie może zabraknąć różnorodnych składników. Nie są one jednak ściśle określone przez tradycyjne receptury, dlatego z powodzeniem możesz dodać do niej dowolne, ulubione produkty. Choć w tradycyjnej, japońskiej zupie nie znajdziesz makaronu, możesz dodać go, jeżeli chcesz, aby Twoje danie było bardziej treściwe i sycące.
Przygotowanie tradycyjnej zupy japońskiej miso na bazie dashi jest niezwykle proste i zajmuje zaledwie kilka chwil! Nie potrzeba więc dużego doświadczenia kulinarnego, by w swoim domu wyczarować prawdziwie japońską ucztę. Pamiętaj, aby podawać zupę na gorąco, gdyż wtedy właśnie smakuje najlepiej. Tak doskonała zupa świetnie sprawdzi się jako lunch, obiad, kolacja czy danie, którym zaskoczysz gości na domowej imprezie. Przygotuj ją podczas domówki – to doskonała propozycja!
Lista zakupów:
Składniki:
Bulion dashi - skorzystaj z fragmentu przepisu na zupę ramen:
- 1 płat glonów kombu (ok. 10 x 10 cm)
- 1,5 litra wody
- 30 g katsuobushi
Zupa miso:
- 1,5 l bulionu dashi
- 3-4 grzyby shiitake
- 3-4 grzyby mun (ok. 1 garść grzybów mun w kawałkach)
- 2 niewielkie marchewki
- 150 g kapusty pak choi
- 3 łyżki pasty miso
- 1 opakowanie naturalnego tofu
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 garści szczypiorku
- 1 łyżka nasion sezamu
Sposób przygotowania:
Rozpocznij od przygotowania bulionu dashi. Kombu umieść w garnku, dodaj zimną wodę i zagotuj całość. Odstaw wywar z ognia, wyjmij płaty kombu. Dodaj płatki suszonego katsuobushi i ponownie zagotuj całość. Następnie odstaw garnek i poczekaj, aż płatki bonito opadną na dno. Odcedź bulion przez gęste sitko.
Gotowy bulion dashi wstaw do gotowania. Dodaj wcześniej namoczone, pokrojone grzyby shitake oraz mun. Zagotuj całość – gotuj przez kilka minut. Zmniejsz ogień, dodaj marchew, posiekaną na duże kawałki łodygę pak choi i gotuj przez około 5-7 minut. Odlej chochlę bulionu do miski i rozpuść w niej pastę miso. Do garnka dodaj miso, pokrojone w kostkę tofu, liście pak choi oraz olej sezamowy. Zupę podawaj posypaną szczypiorkiem i podprażonym sezamem.
Twoja zupa miso na bazie dashi jest gotowa. Smacznego!