Pho bo – wietnamska zupa z wołowiną

2025-10-23
Pho bo – wietnamska zupa z wołowiną

Pho bo – klasyczna wietnamska zupa z wołowiną i makaronem ryżowym

 Pho_bo_klasyczna_wietnamska_zupa_z_wolowina_-_Azjanatalerzu.pl_-_600_x_400

Pho bo (czyli pho z wołowiną) to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni wietnamskiej. Aromatyczny bulion, delikatny makaron ryżowy i miękkie kawałki wołowiny razem tworzą prostą, ale naprawdę pyszną zupę. Dla Wietnamczyków pho to codzienność – można je zjeść rano na śniadanie, w południe na szybki lunch albo wieczorem, kiedy potrzeba czegoś rozgrzewającego i sycącego.

Podstawą zupy jest bulion gotowany na kościach i mięsie wołowym, z dodatkiem imbiru, cebuli i przypraw – anyżu, cynamonu, kolendry i goździków. Te przyprawy nadają pho charakterystyczny, lekko korzenny smak.

W zupie nie brakuje również makaronu ryżowego, świeżych ziół oraz plastrów świeżej papryczki chilli i kiełków fasoli mung. Całość dopełnia sok z limonki, który nadaje zupie lekkości i wyraźnego, świeżego akcentu.

Wielu porównuje pho do japońskiego ramenu, ale różnica jest wyraźna. Pho jest klarowne, delikatne i lekkie, podczas gdy ramen ma bardziej tłusty, intensywny bulion i pszenny makaron. W pho liczy się harmonia – nic nie dominuje, wszystko idealnie się uzupełnia.

W naszej wersji wykorzystujemy gotowaną wołowinę i suszone grzyby azjatyckie, które wchłaniają aromat zupy i wzbogacają go nutą umami.

To zupa, do której chce się wracać, szczególnie w chłodne dni, kiedy potrzeba czegoś, co rozgrzeje i doda energii.

Lista zakupów:

Składniki:

Na bulion:


Dodatki do zupy:

 Azjatyckie_przepisy_kulinarne_-_kod_rabatowy_10_-_Azjanatalerzu.pl

Sposób przygotowania:

Bulion najlepiej przygotować dzień wcześniej – smaki będą jeszcze głębsze.

Mięso dokładnie opłucz pod zimną wodą. Włóż do dużego garnka, zalej zimną wodą, zagotuj i gotuj 5 minut. Następnie odlej wodę i opłucz mięso.
Zalej mięso świeżą wodą (ok. 2,5 litra) i zagotuj ponownie.

Cebulę i imbir opal nad ogniem lub na suchej patelni, aż lekko się przypalą  – nada to bulionowi aromatyczny, lekko karmelizowany smak.

Wrzuć do garnka opaloną cebulę i imbir, a także przyprawy: anyż, cynamon, goździki i kolendrę. Gotuj bulion na małym ogniu przez co najmniej 2,5 – 3 godziny, aż mięso będzie miękkie i delikatne. Pod koniec gotowania dopraw bulion sosem rybnym, sosem sojowym i solą.

Grzyby shiitake lub mun namocz w ciepłej wodzie przez ok. 20 minut, a następnie pokrój w paski.

Makaron ryżowy zalej wrzątkiem na kilka minut (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), odcedź i przepłucz zimną wodą.

Ugotowane mięso wyjmij z bulionu i pokrój w cienie plasterki. W miseczkach ułóż porcję makaronu, kilka kawałków mięsa i grzyby. Zalej gorącym bulionem. Posyp świeżą kolendrą, dymką, dodaj kiełki, mięte i plasterki chilli.

Możesz podawać z limonką – sok wyciśnięty tuż przed jedzeniem świetnie podkreśla smak zupy.

Smacznego!

Pokaż więcej wpisów z Październik 2025

Polecane

Grzyby Shiitake 1 kg

Grzyby Shiitake 1 kg

142,05 zł
142,05 zł / kg
Grzyby Shiitake 1 kg cięte

Grzyby Shiitake 1 kg cięte

110,73 zł
110,73 zł / kg
Sos rybny 0,725 l

Sos rybny 0,725 l

13,88 zł
19,14 zł / l
Sos rybny 0,7 l

Sos rybny 0,7 l

11,99 zł
17,13 zł / l
Makaron wai wai ryżowy 0,4 kg

Makaron wai wai ryżowy 0,4 kg

11,28 zł
28,20 zł / kg
Kolendra ziarno 1 kg

Kolendra ziarno 1 kg

16,78 zł
16,78 zł / kg
Sos rybny Squid 300 ml

Sos rybny Squid 300 ml

10,57 zł
35,23 zł / l
Grzyby mun 1 kg ( yellow swallow)

Grzyby mun 1 kg ( yellow swallow)

145,01 zł
145,01 zł / kg
Makaron ryżowy vermicelli 454 g

Makaron ryżowy vermicelli 454 g

9,31 zł
20,51 zł / kg
Grzyby mun cięte 80 g

Grzyby mun cięte 80 g

11,93 zł
149,13 zł / kg
Grzyby mun całe 80 g

Grzyby mun całe 80 g

13,50 zł
168,75 zł / kg
Grzyby mun kawałki 80 g

Grzyby mun kawałki 80 g

9,99 zł9,10 zł
113,75 zł / kg
Grzyby Shiitake całe 80 g

Grzyby Shiitake całe 80 g

17,87 zł
223,38 zł / kg
Sos sojowy jasny 150 ml

Sos sojowy jasny 150 ml

4,19 zł
27,93 zł / l
Sos sojowy jasny premium 500 ml

Sos sojowy jasny premium 500 ml

15,90 zł
31,80 zł / l
Grzyby mun cięte 1 kg

Grzyby mun cięte 1 kg

65,11 zł
65,11 zł / kg
Grzyby mun całe 1 kg

Grzyby mun całe 1 kg

64,85 zł
64,85 zł / kg
Grzyby shiitake całe 1kg

Grzyby shiitake całe 1kg

114,38 zł
114,38 zł / kg
Japoński sos sojowy 1L

Japoński sos sojowy 1L

25,14 zł
25,14 zł / l
Sos sojowy 1,7 l (JIN S) Sempio

Sos sojowy 1,7 l (JIN S) Sempio

49,27 zł
28,98 zł / l
Sos sojowy Jin Gold F3 500 ml

Sos sojowy Jin Gold F3 500 ml

15,58 zł
31,16 zł / l
Grzyby shiitake cięte WOKU 1 kg

Grzyby shiitake cięte WOKU 1 kg

162,67 zł
162,67 zł / kg
Anyż gwiazdki 190 g

Anyż gwiazdki 190 g

27,43 zł
144,37 zł / kg
Cynamon laski 230 g

Cynamon laski 230 g

22,20 zł
96,52 zł / kg
Kiełki fasoli mung 800 g

Kiełki fasoli mung 800 g

7,10 zł
8,88 zł / kg
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 17 opinii
pixelpixel