Przepis na kurczaka w tempurze z warzywami
Przepis na orientalnego chrupiącego kurczaka z warzywami (dla 2 os.)
Zamarzył Ci się kurczak w tempurze? Przepis czeka na Ciebie poniżej! Tempura to oryginalna panierka japońska przygotowana na bazie mąki pszennej i mąki z tapioki. Stosuje się ją m.in. do obtaczania warzyw, grzybów, ryb czy owoców morza. Prawdziwym hitem jest jednak kurczak w tempurze: przepis i wysokiej jakości produkty wystarczą, aby przygotować samodzielnie pyszne i chrupiące danie.
Aby usmażyć jędrne i chrupiące kawałki kurczaka, przygotuj ciasto na bazie lodowatej wody (najlepiej o konsystencji ciasta naleśnikowego z grudkami mąki). Dobrze, żeby ciasto było dobrze napowietrzone, z dużą ilością pęcherzyków powietrza. Pamiętaj tylko, żeby kawałki kurczaka pokroić na kawałki w podobnym rozmiarze. Temperatura oleju jest nie mniej ważna i powinna wynosić ok. 170oC. Aromatyczny, chrupiący kurczak w tempurze? Przepis wszystko wyjaśni!
Lista zakupów:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól i czarny pieprz mielony - do smaku
- 1 łyżeczka siekanej trawy cytrynowej
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 papryka
- 5 pieczarek
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 50 g groszku
- 200 ml bulion z kurczaka - według przepisu na opakowaniu
- 1 łyżka sosu chili sriracha
- 100 g tempury
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 100 g ryżu
- 2 łyżeczki sezamu
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka pokrój na kawałki, wymieszaj w misce z jajkiem, mąką, solą, pieprzem oraz siekaną trawą cytrynową.
Warzywa (paprykę, pieczarki, marchewkę, cebulę i groszek) chwilę podsmaż na oleju sezamowym, po czym zalej przygotowanym bulionem. Gdy całość się zagotuje, dodaj sos Chilli Sriracha. Duś jeszcze parę minut.
W osobnej misce umieść tempurę. Obtocz w niej kurczaka i usmaż na głębokim i mocno rozgrzanym tłuszczu. Na koniec skrobią ziemniaczaną zagęść sos z warzywami.
Podawaj z ryżem ugotowanym według przepisu z opakowania. Posyp sezamem.