Przepis na makaron soba z tofu i warzywami
Przepis na makaron soba z tofu i warzywami (dla 2 os.)
Makaron soba z tofu to kultowy makaron z Japonii nazywany kitsune-soba. Szybki, wegański i naprawdę pyszny! Przepis znajdziesz poniżej.
Receptura na makaron soba z tofu nie jest skomplikowana. Główne role grają soba i tofu. Długi, cienki, brązowy makaron soba powstaje ze zmielonych nasion gryki, wody i dodatków. W ostatnim czasie upodobała sobie go dieta SIRT – gryka bowiem jest bogata w polifenole, które opóźniają proces starzenia. Tofu zaś to sojowy twarożek o dużej zawartości białka i roślinnych tłuszczów nienasyconych. Można je marynować, smażyć na dużym ogniu albo jeść na zimno, np. z czosnkiem.
Oryginalnie w przepisie na makaron soba z tofu sojową kostkę możesz potrakować dowolnie: pociąć ją w drobne kawaki lub na cienkie paski, wcześniej podsmażyć lub też nie. Niech nasz przepis na makaron soba z tofu i warzywami Cię zainspiruje. Ugotuj go z odpowiednio przygotowanym sosem, nadaj typowy azjatycki smak i… przedłuż sobie młodość!
Lista zakupów:
- 1 mała papryki czerwona
- 1 mała papryka żółta
- 1 garść fasolki szparagowej
- 200 g naturalnego tofu
- łyżka sezamu
- 4 łyżki sosu sojowego
- łyżka cukru trzcinowego
- ząbek czosnku (zmiażdżony)
- 1 łyżeczka soku z limonki
- ½ łyżeczki suszonej chilli
- ¼ łyżeczki kurkumy
- 150 g makaronu soba
- 2 łyżki oleju sezamowego
Sposób przygotowania:
Paprykę pokrój na kawałki. Odetnij końcówki fasolki szparagowej. Sezam upraż na suchej patelni. W miseczce wymieszaj składniki sosu, tj. sos sojowy, cukier trzcinowy, ząbek czosnku, sok z limonki, chilli, kurkumę.
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź i wymieszaj z przygotowanym sosem.
Na oliwie podsmaż warzywa, tak aby były chrupiące. Dodaj pokrojone w kostkę tofu. Połącz z makaronem doprawiony sosem i chwilę podduś. Danie posyp sezamem.