Przepis na zupę tom kha
Przepis na zupę tom kha (dla 2 os.)
Jeśli interesuje Cię przepis na zupę tom kha, pewnie ucieszysz się na tę wiadomość: to bardzo proste w przygotowaniu danie! Możesz bazować na pojedynczych składnikach, ale możesz też skorzystać ze specjalnych mieszanek w formie gotowych past, które mają w składzie m.in. galangal, trawę cytrynową, olej sojowy, cukier trzcinowy, limetę, skórkę z limonki kaffir, szalotkę, korzeń kolendry czy chilli.
Zupa tom kha ma ostro-kwaśny smak złagodzony mlekiem kokosowym. Pochodzi z Tajlandii. Tradycyjny przepis na zupę tom kha zawiera zazwyczaj mleko kokosowe, liście limonki kaffir, trawę cytrynową, galangal, kolendrę (lub koper) i grzyby słomiane. Dodatkiem bywa zwykle kurczak, sos rybny i sok z limonki. Czasami dodaje się prażone chili. Istnieje jednak wiele wersji zupy. Możesz znaleźć również przepis na zupę tom kha z owocami morza (tom kha thale), wieprzowiną (tom kha mu), tofu (tom kha taohu) lub samymi grzybami (tom kha het).
Pod koniec XIX wieku tom kha nie była zupą. Było to danie z kurczaka lub kaczki gotowane na wolnym ogniu w lekkim bulionie kokosowym z dużą ilością galangalu. Bulion kokosowy dodawał słodyczy do mięsa, a galangal pomagał złagodzić jego zapach. Dzisiaj przepis na zupę tom kha to jedno z najpopularniejszych zapytań dotyczących kuchni azjatyckiej!
Tom kha to proste, eleganckie dania, które wprowadzi orientalne smaki jedwabistej, kremowej zupy do Twojego domu. Spróbuj!
Lista zakupów:
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 0,5 l bulionu z kurczaka
- 2 liści kafiru
- 1 łyżka posiekanego korzenia imbiru
- 1 łyżka posiekanego galangalu
- 30 ml soku z limonki
- 50 g szalotki pokrojonej w piórka
- 150 g trybowanych udek z kurczaka bez skóry pokrojonych w paski
- 1 łyżka pasty tom ka
- 1 łyżka cukru
- 200 ml mleka kokosowego
- 30 g grzybów straw
- Świeża kolendra lub tajska bazylia
- 30 ml sosu rybnego
Sposób przygotowania:
Trawę cytrynową rozgnić, dodaj do bulionu z kurczaka, dołóż liście kafiru, imbir, galangal, sok z limonki i szalotkę, zagotuj bulion.
Po 30 minutach bulion przecedź, dodaj pokrojone udka z kurczaka, pastę Tom Ka, cukier, mleko kokosowe i pokrojone grzyby straw, gotuj jeszcze przez około 15 minut.
Przed podaniem dodaj liście tajskiej bazylii lub kolendry i sos rybny.