Tteokbokki z tofu w słodko-ostrym sosie
Tteokbokki z tofu w słodko-ostrym sosie (dla 2 os.)
Tteokbokki zwane inaczej ddeokbokki, czy topokki, skąpane w słodko-ostrym sosie, to klasyka kuchni koreańskiej. Postanowiliśmy urozmaicić to fantastyczne danie o tofu, grzyby mun i kapustę pak choi. Gwarantujemy, że tę wersję pokochają miłośnicy dań koreańskich, ale i ci, którzy dopiero poznają kuchnię tego regionu!
Do przygotowania tej potrawy niezbędne będą oczywiście kluski ryżowe. Możesz skorzystać z gotowych klusek dostępnych w naszym sklepie lub przygotować je samodzielnie. Sprawdź nasz sposób na błyskawiczne, domowe kluski ryżowe z papieru ryżowego. Przepis znajdziesz tutaj. To właśnie one czynią to danie tak wyjątkowym!
Na liście składników znajdziesz produkty pełne orientalnych smaków i aromatów. Koreańskiego charakteru i ostrości doda pasta gochujang, a o odpowiednią słodycz zadba syrop kukurydziany i cukier. Dodatkowego aromatu nadadzą: czosnek, imbir, sos sojowy oraz bulion dashi. Dodatkami do naszego dania będzie przede wszystkim tofu, ale i grzyby mun czy kapusta pak choi.
Nasze tteokbokki z tofu w sosie słodko-ostrym to idealna propozycja na obiad czy kolację. Przygotuj je także na spotkanie z przyjaciółmi i urządź prawdziwie koreańską ucztę. Gwarantujemy, że zaskoczy Cię wyśmienitym smakiem!
Lista zakupów:
Składniki:
-
400 g klusek ryżowych
-
1 l wody
-
1 łyżka oleju roślinnego
-
2 ząbki czosnku
-
3-4 cm kawałek imbiru
-
2 łyżki pasty gochujang
-
1 łyżka syropu kukurydzianego
-
1 łyżka brązowego cukru
-
1 szklanka wody
-
2 łyżki sosu sojowego
-
1 płaska łyżka bulionu dashi
-
1 kapusta pak choi
-
1 garść grzybów mun
-
½ opakowania tofu naturalnego
-
1 łyżka oleju sezamowego
-
½ dymki
-
1 łyżka nasion sezamu
Sposób przygotowania:
Kluski opłucz wodą, a następnie namocz 15 minut w zimnej wodzie. Na patelni rozgrzej olej, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany drobno imbir, pastę gochujang, syrop kukurydziany, cukier, wodę, sos sojowy oraz bulion dashi. Całość wymieszaj. Kapustę pak choi dokładnie umyj, pokrój w średniej wielkości kawałki i dodaj na patelnię razem z grzybami mun. Wrzuć także namoczone kluski, a następnie wymieszaj całość. Patelnię przykryj i gotuj na małym ogniu około 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Na około 5 minut przed końcem gotowania dodaj do dania pokrojone w kostkę tofu oraz olej sezamowy. Całość wymieszaj i przełóż na talerze. Posyp posiekaną dymką i sezamem.
Smacznego!