Makaron chow mein z seitanem
Makaron chow mein z seitanem (dla 2 os.)
Makaron chow mein z seitanem to idealna propozycja na sycący obiad lub kolację, która zadowoli wegetarian, jak i miłośników kuchni azjatyckiej.
Głównym składnikiem potrawy jest gluten pszenny, czyli seitan. Czy wiesz, że seitan to roślinny zamiennik mięsa, który jest bogaty w białko, ma niską zawartość tłuszczu i kalorii? Produkt nabiera coraz większej popularności wśród osób poszukujących zdrowej alternatywy dla mięsa. Dzięki temu, że seitan dobrze absorbuje przyprawy i sosy, Twój makaron będzie aromatyczny i intensywny w smaku.
Makaron chow mein nie byłby tak smaczny, gdyby nie dodatki w postaci warzyw. Marchewka, cebula oraz kiełki fasoli mung dodają potrawie chrupkości i świeżości. Nie zapomnij dodać do potrawy podstawowe azjatyckie sosy: sos sojowy i sos rybny. Dzięki tym sosom potrawa nabiera swój charakterystyczny azjatycki smak.
Spróbuj przygotować makaron chow mein z seitanem i odkryj, jak łatwo możesz stworzyć aromatyczne, pełne smaku danie kuchni azjatyckiej u siebie domu!
Lista zakupów:
Składniki:
- 300 g ugotowanego seitana - pokrojonego w kostkę (sprawdź przepis na seitan: Seitan z gotowego glutenu)
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka mąki z tapioki (lub ziemniaczana)
- 50 ml wody do rozprowadzenia mąki z tapioki (lub ziemniaczanej)
- 1/2 puszki kiełków fasoli mung
- 1 papryczka chilli
- pieprz do smaku
- sól do gotowania makaronu
- woda do gotowania
- 220 g makaronu chow mein
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1/2 łyżki posiekanej kolendry (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Przygotuj seitan z naszego przepisu: Seitan z gotowego glutenu.
Rozgrzej olej na patelni lub woku. Dodaj marchewkę pokrojoną w słupki oraz cebulę pokrojoną w piórka. Smaż przez 2-3 minuty.
Następnie dodaj pokrojony w kostkę seitan. Dodaj sos sojowy i sos rybny oraz wszystko dokładnie wymieszaj.
Rozprowadź w wodzie tapiokę lub mąkę ziemniaczaną i wlewaj ją powoli do wywaru, energicznie mieszając. Dodaj kiełki fasoli mung, pokrojoną w słupki papryczkę chilli i pieprz do smaku.
W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Wymieszaj makaron z seitanem i warzywami. Posyp danie posiekanym szczypiorkiem i kolendrą.
Smacznego!