Podstawa kuchni japońskiej, czyli wodorosty kombu i ich zastosowanie
Wodorosty kombu to słynny, charakterystyczny składnik potraw kuchni japońskiej. Bogate w smak umami kombu są nieodłącznym elementem większości potraw tego regionu. Jak smakują? Do czego można je wykorzystać? Poznaj najpopularniejszy składnik japońskich dań!
Kombu to wodorosty o bogatym smaku i aromacie, a także cennych właściwościach. Ciemne, grube płaty kombu wykorzystywane są w większości dań wywodzących się z Japonii. Są podstawowym składnikiem tradycyjnego bulionu dashi, czyli aromatycznego wywaru z kombu i katsuobushi, a także dodatkiem do innych orientalnych potraw.
Aromatyczna zupa miso przygotowana na bazie dashi, makaron stir-fry, sałatka w japońskim stylu, a może przekąska a’la sushi? Oto nasze propozycje na doskonałe dania z japońską nutą, które przygotujesz w wykorzystaniem kombu.
Zaskocz swoich gości oryginalnymi przekąskami podczas imprezy czy przyjęcia! Urządź pyszną ucztę w swoim domu!
Poznaj lepiej tajemnicze kombu - przeczytaj o nim wpisy na blogu:
Podstawa kuchni japońskiej, czyli wodorosty kombu
Kombu w Twojej kuchni, czyli zastosowanie słynnych wodorostów