Podstawa kuchni japońskiej, czyli wodorosty kombu i ich zastosowanie

2023-03-13
Podstawa kuchni japońskiej, czyli wodorosty kombu i ich zastosowanie

Wodorosty kombu to słynny, charakterystyczny składnik potraw kuchni japońskiej. Bogate w smak umami kombu są nieodłącznym elementem większości potraw tego regionu. Jak smakują? Do czego można je wykorzystać? Poznaj najpopularniejszy składnik japońskich dań!

Kombu to wodorosty o bogatym smaku i aromacie, a także cennych właściwościach. Ciemne, grube płaty kombu wykorzystywane są w większości dań wywodzących się z Japonii. Są podstawowym składnikiem tradycyjnego bulionu dashi, czyli aromatycznego wywaru z kombu i katsuobushi, a także dodatkiem do innych orientalnych potraw.

Aromatyczna zupa miso przygotowana na bazie dashi, makaron stir-fry, sałatka w japońskim stylu, a może przekąska a’la sushi? Oto nasze propozycje na doskonałe dania z japońską nutą, które przygotujesz w wykorzystaniem kombu. 

Zaskocz swoich gości oryginalnymi przekąskami podczas imprezy czy przyjęcia! Urządź pyszną ucztę w swoim domu!

Poznaj lepiej tajemnicze kombu - przeczytaj o nim wpisy na blogu:

Podstawa kuchni japońskiej, czyli wodorosty kombu

Kombu w Twojej kuchni, czyli zastosowanie słynnych wodorostów

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2023

Polecane

Płatki suszone katsuobushi 50 g

Płatki suszone katsuobushi 50 g

22,06 zł
441,20 zł / kg
Bulion Dashi no Moto z kombu 1 kg

Bulion Dashi no Moto z kombu 1 kg

81,90 zł
81,90 zł / kg
Glony kombu 1 kg

Glony kombu 1 kg

113,98 zł
113,98 zł / kg
Zaufane Opinie IdoSell
5.00 / 5.00 17 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-06-07
Szybko, sprawnie i miła obsluga
2023-01-13
Bardzo szybka dostawa - świetnie zapakowana. Niskie ceny. Produkty bardzo dobrej jakości.
pixelpixel