Przepis na tom yum
Przepis na Tom Yum (dla 2 os.)
Tom yum to tajska zupa pikantna i kwaśna zarazem, zwykle podawana na gorąco. Swoją nazwę bierze od słowa „tom” oznaczającego proces wrzenia oraz „yum” – mieszanie. Przepis na tom yum charakteryzuje się balansowaniem wyraźnymi kwaśnym smakami, pachnącymi przyprawami i egzotycznymi ziołami.
Zwykle do zupy dodaje się świeże składniki: trawę cytrynową, liście limonki, kolendrę, galangal, sok z limonki, sos rybny i pokrojone albo pokruszone czerwone papryki chilli. Co jednak ważne, przepis na tom yum nie jest wcale skomplikowany – a możesz go jeszcze bardziej uprościć, gdy sięgniesz po specjalne mieszanki w formie gotowych past. W ich składzie znajdują się takie przyprawy, jak trawa cytrynowa, ziele angielskie, olej sojowy, cukier trzcinowy, tamaryndowiec, szalotka, czosnek, chilli, galangal czy liście limety kaffir.
I to właśnie galangal jest jedną z ciekawszych przypraw użytych w przepisie na tom yum. Przypomina imbir, ale jest bardziej gorzki i pieprzowy w smaku. Galangal dodaje się do większości tajskich potraw, zup, dań z owocami morza, z mięsem, do sałatek, sosów czy dipów. Przed użyciem galangal dobrze jest oskrobać ze skórki – jak imbir. Zazwyczaj jego kawałki wyjmuje się po ugotowaniu po tym, jak odda potrawie swój intensywny smak.
Przepis na tom yum zawiera zwykle mięsne dodatki: krewetki (tom yum kung), kurczaka (tom yum gai), rybę (tom yum pla), mieszankę owoców morza (tom yum thale) lub wieprzowinę (tom yum kha mu). Najpopularniejsza jest jednak wersja z krewetkami: to danie sycące i nie za ostre, nadaje się do podania przy każdej okazji z uwagi na swoją efektowność.
Lista zakupów:
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 0,5 l bulionu drobiowego
- 3 liście kafiru
- 1 łyżka posiekanego galangalu
- skórka z limonki
- 1 świeże tajskie papryczki chili bez pestek pokrojone w cienkie plasterki
- czarny pieprz do smaku
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka pasta tom yum
- 3 łyżki soku z limonki
- 200 g surowych krewetek
- 2 dymki
- świeża kolendra
Sposób przygotowania:
Trawę cytrynową pognieć i dodaj do gotującego się bulionu. Całość gotuj pod przykryciem przez około 10 minut.
Trawę cytrynową wyjmij, dodaj liście kafiru, galangal i skórkę z limonki, papryczki chili, pieprz, sos rybny, pastę Tom Yum oraz sok z limonki. Chwilę pogotuj, około 10 minut.
Dodaj krewetki, gotuj jeszcze 5 minut i odstaw z ognia. Przed podaniem dodaj pokrojoną dymkę i kolendrę.