Ryż basmati to jeden z najsmaczniejszych rodzajów ryżu. Ma delikatne, cienkie ziarna o białej barwie. Charakteryzuje go bardzo wyrazisty, lekko orzechowy smak. Oprócz smaku i aromatu bogaty jest również w wiele cennych właściwości. Zawiera przede wszystkim liczne witaminy i minerały.
Ryż basmati po ugotowaniu staje się lekki i puszysty. Świetnie komponuje się w potrawach z owocami morza czy rybami. Sprawdzi się do wielu rozmaitych dań wszystkich kuchni świata.
Składniki: ryż basmati
Wartości odżywcze w 100g/100ml produktu:
wartość energetyczna - 1499 kJ / 353 kcal
tłuszcz - 1,1 g
w tym: kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
węglowodany - 77 g
w tym cukry - 0,3 g
białko - 8,1
sól - 0,01
Sposób użycia/przygotowania: Ryż wrzuć do dużej ilości wrzącej, osolonej wody (1 objętość ryżu na około 5 objętości wody). Gotuj bez przykrycia przez 12 minut. Odcedź i podawaj.
Przechowywanie przed otwarciem: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przechowywanie po otwarciu: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Wypróbuj przepis na aromatycznego kurczaka curry z warzywami i orzechami nerkowca! Za pomocą wygodnej w użyciu pasty curry w kostkach przygotujesz egzotyczne danie pełne smaku w zaledwie kilkanaście minut. Idealne na szybki i pyszny obiad!
Szukasz pomysłu na zdrowe i pełne smaku danie? Przygotuj razem z nami azjatycki bowl z łososiem i fasolą edamame! Dzięki chrupiącej fasoli edamame, soczystemu łososiowi i aromatycznemu sosowi sojowo-sezamowemu, ten bowl stanie się Twoim ulubionym posiłkiem.
Poznaj przepis na bibimbap – koreański ryż z warzywami i jajkiem, który doskonale smakuje zarówno w wersji z mięsem, jak i bez niego. Dobieraj i łącz warzywa na wiele różnych sposobów. Sprawdź, które zestawienie okaże się dla Ciebie najlepsze!