Japoński bulion dashi

2023-03-16
Japoński bulion dashi

Japoński bulion dashi

Bulion dashi to jeden z podstawowych składników kuchni japońskiej. Powstał już około 1000 lat temu podczas kulinarnych eksperymentów japońskich kucharzy. Na bazie bulionu dashi przygotowuje się wszelkie tradycyjne potrawy japońskie. Posiada on niezwykłą głębię smaku i aromatu, dzięki czemu nadaje daniom prawdziwie japońskiego charakteru.

Dashi to definicja japońskiej kuchni. Aromatyczny, intensywny bulion wykorzystywany jest przede wszystkim jako baza do zup, ale i płynna przyprawa, która sprawia, że potrawy zyskują nowy wymiar smaku. Co ciekawe, dashi nie powstaje na bazie mięsa, jak powszechnie znane buliony. Japoński bulion dashi jest niesamowicie prosty w przygotowaniu. W przepisie znajduje się zaledwie kilka składników. Pamiętaj, że żaden z nich nie może zostać pominięty. To właśnie one czynią bulion dashi tak aromatycznym, bogatym w smak umami posiłkiem.

Kombu to wodorosty niezwykle charakterystyczne dla kuchni japońskiej. Mają postać grubych, ciemnych płatów z białym nalotem. Ta charakterystyczna biel to sól morska, która pojawia się na powierzchni kombu w procesie suszenia i jest naturalnym konserwantem bogatych w smak umami wodorostów. Swój „piąty smak”, kombu zawdzięczają bogatej zawartości glutaminianu sodu. Japońskie wodorosty są doskonałym dodatkiem do dań.  

Katsuobushi, czyli drugi nieodłączny składnik japońskiego dashi, to nic innego jak płatki gotowanego, fermentowanego, a następnie suszonego tuńczyka bonito, zwanego także tuńczykiem pasiastym. Przyprawa w postaci płatków bonito to niezbędny dodatek w tradycyjnych potrawach kuchni japońskiej. Nadaje im niepowtarzalnego, głębokiego smaku.

Połączenie kombu, katsuobushi, wody oraz grzybów shitake tworzy znakomity bulion dashi. Wywar przygotowany z tych składników przeniesie Cię w podróż prosto do Japonii. Dzięki dashi przygotujesz wszelkie japońskie zupy, ale także inne dania. Poznaj przepis na ten tradycyjny japoński bulion dashi i przygotuj go razem z nami. Do dzieła!

Lista zakupów:

Składniki:

Sposób przygotowania:

Rozpocznij od pokrojenia kombu na kawałki, a następnie umieść je w garnku razem z grzybami shiitake. Dodaj zimną wodę i zagotuj całość. Następnie zdejmij wywar z ognia, wyjmij kombu oraz shiitake. Dodaj płatki suszonego tuńczyka katsuobushi, a następnie zagotuj zawartość garnka. Ponownie odstaw garnek i poczekaj, aż płatki bonito swobodnie opadną na dno. W ostatnim kroku przecedź bulion przez gęste sitko. Twój bulion dashi jest gotowy. Smacznego!   

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2023

Polecane

Grzyby Shiitake całe 80 g

Grzyby Shiitake całe 80 g

16,60 zł
207,50 zł / kg
Płatki suszone katsuobushi 50 g

Płatki suszone katsuobushi 50 g

21,01 zł
420,20 zł / kg
Glony kombu 1 kg

Glony kombu 1 kg

97,59 zł
97,59 zł / kg
Zaufane Opinie IdoSell
5.00 / 5.00 17 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-06-07
Szybko, sprawnie i miła obsluga
2023-05-19
Zamówienie bardzo dobrze zabezpieczone przed uszkodzeniami od transportu. Przesyłka przyszła po 2 dniach. Jakość produktu jest dobra, bez uszkodzeń mechanicznych. Polecam
pixelpixel