Poznaj różnorodność i niesamowity smak pierożków gyoza - od mięsnych po warzywne i z owocami morza. Dowiedź się więcej o ich pochodzeniu, nadzieniach i sposobach przygotowania. Spróbuj gyoza i odkryj nowe, orientalne smaki!
Czy wiesz, że
2024-10-17
Makaron w kuchni azjatyckiej
Poznaj różnorodność makaronów azjatyckich oraz ich zastosowanie w kultowych daniach, takich jak ramen, pho, pad thai i japchae. Dowiedz się, co sprawia, że są tak wyjątkowe w kuchni azjatyckiej i jak różnią się od europejskich makaronów!
2024-08-16
Fasola Edamame: zielone superfood z Azji
Edamame to młoda fasola sojowa o słodkawym smaku i wysokiej wartości odżywczej. Poznaj historię i sposoby przygotowania tego superfood, aby w pełni cieszyć się jego wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi!
Z zupki instant możesz szybko i łatwo przygotować pyszny domowy ramen. Dowiedź się, jakie zupki i dodatki wybrać, aby stworzyć smaczne i sycące danie w kilka minut!
Gluten pszenny to doskonałe źródło białka, idealne dla wegeterian i wegan. Wykorzystaj go w kuchni do tworzenia smacznych i zdrowych potraw!
W Azji na talerzu znajdziesz doskonałe tofu, znakomity ryż, a także chili, sos sojowy czy cukier. Zrób prawdziwie orientalne zakupy i przygotuj znakomite tofu sweet chili w swoim domu!
Sos sojowy to tradycyjny składnik w kuchni azjatyckiej. Odkryj jego historię, pochodzenie, a także rodzaje i sposoby jego wykorzystania. Niech bogactwo smaku Orientu zagości w Twojej kuchni!
Pidan egg, czyli stuletnie jaja to jedna z najsmaczniejszych przekąsek według mieszkańców Chin. Uspokajamy jednak, że stuletnie jaja można bezpiecznie spożywać wbrew swojej nazwie.
Herbaty azjatyckie to bogactwo smaku i aromatu. Odkryj je, poznaj ich historię, pochodzenie i właściwości. Ogrzej się orientalnymi naparami!
Chiński Nowy Rok 2024 to nie tylko zmiana kalendarza, to prawdziwe przeżycie pełne kolorów, smaków i dźwięków. Rok Smoka przyniesie nam siłę, odwagę i nowe perspektywy.
2024-01-25
Gochujang – smak Korei w Twojej kuchni!
Gochujang to perełka kuchni koreańskiej. Tego ostrego, wyrazistego smaku i aromatu nie sposób jest porównać do jakiegokolwiek innego. Poznaj tajemnicę smaku pasty gochujang i zaproś ją do swojej kuchni!
Ostry, wyrazisty smak to definicja kuchni koreańskiej. Jednym z najsłynniejszych składników potraw wywodzących się z tego regionu jest pasta gochujang. Poznaj tajemnicę pikantnego smaku koreańskiej kuchni!
Koreańskie kluseczki ryżowe w aromatycznym, ostrym sosie to pyszne i szybkie danie. Można przyrządzić je w jednym garnku i już w kilka minut cieszyć się koreańską ucztą. Wypróbuj!
Black Week to pełen emocji festiwal zakupów, podczas którego pojawiają się wielkie obniżki cen i niecodzienne promocje. Dowiedz się, czym jest Black Week, skąd wziął się jego fenomen oraz kiedy odbędzie się w tym roku.
Japońska ceremonia picia herbaty to niezwykle uroczyste wydarzenie. Poznaj jej tajniki oraz niezbędnie akcesoria, bez których się nie uda.
Uwielbiasz kuchnię azjatycką? Zatem z pewnością nie raz spotkałeś się w przepisach z papierem ryżowym. Poznaj nasze wskazówki na jego przechowywanie oraz użytkowanie i ciesz się jego konsystencją, oryginalnością i szerokim zastosowaniem!
Spring rolls i sajgonki to jedne z najsłynniejszych smakołyków kuchni azjatyckiej. Mało kto jednak wie, że to zupełnie różne dania. Czym się od siebie różnią? Jak je przygotować? Jakie składniki wybrać? Poznaj nasze wskazówki na najlepsze, chrupiące sajgonki i wyśmienite, kolorowe spring rolls!
Wakacje w pełni, a co za tym idzie podróże, wycieczki, a także... pikniki! Zabierz na nie najlepsze przekąski. Sprawdź nasze propozycje na piknik w azjatyckim stylu!
Lody mochi to deser, który w ostatnim czasie stał się hitem. To orzeźwiające sorbety i kremowe lody otulone miękkim, delikatnym ciastem ryżowym. Brzmi pysznie, prawda? Zatem poznaj i skosztuj oryginalnych lodów mochi!
Najpopularniejszym materiałem, z którego robi są pałeczki, jest oczywiście bambus. Jednak obecnie powstaje coraz więcej rodzajów. Przede wszystkim popularnością cieszą się pałeczki drewniane, plastikowe czy stalowe. Poznaj wszystkie z nich!