Jedzenie sushi ma kilka ważnych zasad, o których warto pamiętać. Bez pałeczek czy pałeczkami? Z sosem sojowym, wasabi czy imbirem? Na raz czy w kawałkach? Na zimno czy na ciepło? Sushi łączy się z wieloma pytaniami. Poznaj japońską ceremonię!
Czy wiesz, że
Najpopularniejszymi zamiennikami mięsa w krajach azjatyckich są tofu oraz warzywa. W Indiach popularne chole (ciecierzyca w sosie curry) oraz żółty dal (ryż z orientalnymi przyprawami) to tradycyjne dania, w których nie znajdziesz mięsa. Japonia oferuje wegetariańskie sushi, a Tajlandia – pad kra pao, czyli smażone pieczarki z papryczkami chilli i bazylią. Każdy kraj ma swoje orientalne dania wegetariańskie. Odkryj nową odsłonę Azji!
W Japonii, Chinach czy Tajlandii kotki szczęścia spotkać można przy wejściach do sklepów, restauracji, barów, hoteli, kasyn, a nawet pralni. Biały uchodzi za symbol niewinności. Czerwony daje powodzenie w związkach i podróżach, czarny przynosi zdrowie, niebieski sukcesy w nauce, a złoty bogactwo.
Ceremonia parzenia herbaty matcha daje nam chwilę dla siebie, a dzięki swojej tradycji będzie ciekawym sposobem na przyjęcie gości. Dowiedz się, jak wygląda rytuał oraz jakie właściwości ma herbata matcha.
Kumin, tahina i sumak – znasz te składniki? To one sprawiają, że kuchnia Bliskiego Wschodu tak nas zachwyca. Odkryj nowe, orientalne dania takich krajów, jak Arabia Saudyjska, Iran, Liban czy Syria.
Najpopularniejszą formą papryczki chilli jest tradycyjne zmielenie jej na proszek – jak chilli koreańskie Kojugaro czy kogarashi. Warto jednak spróbować także grubo zmielonego chilli koreańskiego o nazwie hochugaru lub papryczek w całości, suszonych oraz świeżych, mrożonych. A może zakochasz się w marynowanym chilli w oleju sojowym, pastach np. sambal oelek albo sosach: sriracha lub sweet chili?
Szukasz sposobu na to, jak zrobić chińskie danie w domu? Wystarczy tylko pięć zasad, aby przygotować dobrą chińszczyznę. Poznaj nasze wskazówki!